De thematiek van de voorstellingen is het vertrekpunt in onze educatieprogramma’s. In deze programma’s doen we aan ‘verbeeldingskrachttraining’, waarin we kinderen stimuleren om hun gedachten en gevoelens zelf vorm te geven.
Het thema van de voorstelling, vaak een gevoelig onderwerp, wordt bespreekbaar gemaakt. We laten hen nadenken over complexe zaken, wat soms ontregelend kan zijn en soms magisch, maar altijd inzichten geeft door ervaringen die niet alledaags zijn. Met onze projecten hopen we de verbeeldingskracht te vergroten die nodig is voor communicatie, zelfreflectie, het uitoefenen van een beroep en nog veel meer wezenlijke zaken in het leven.
Vooraf aan de voorstelling
Kunsteducatie voorafgaand aan de voorstelling helpt de leerlingen zichzelf open te stellen voor hetgeen ze gaan zien. Het helpt ze een nieuw, misschien onbegrijpelijk gebied met nieuwsgierigheid tegemoet te treden. Het daagt uit tot écht kijken, luisteren en voelen.
Na de voorstelling
Na de voorstelling is de verwerking ervan van essentieel belang. We zoeken altijd naar een vorm van educatie, waarmee de eigen beleving en interpretatie wordt gestimuleerd. Het is geen uitleg van de voorstelling, maar borduurt juist voort op het onderwerp dat aan de orde is gesteld.
Door te reflecteren vormen de kinderen een mening, leren ze analyseren en verbanden leggen. Ze kunnen hun eigen gevoel verwoorden of omzetten in een beeld. Ook leren ze luisteren naar de mening van anderen, zonder een oordeel te vormen. Ieder mag er altijd zijn eigen verhaal van maken.
Verbinding met andere vakken
We zetten graag in op een leerlijn voor de hele school. Omdat kunsteducatie een andere manier van kijken stimuleert, geven we leerkrachten handvatten om verbanden te leggen met andere vakken die dagelijks gegeven worden.